Reglement voor visitatie

Reglement voor visitatie


van de opleidingen seksuologie, t.b.v. de registratie Seksuoloog NVVS, de aantekening seksuologie NVVS en de Consulent seksuele gezondheid NVVS

Artikel 1: Omschrijving
Onder visitatie van een opleiding seksuologie (van nu af te noemen: opleiding) wordt verstaan: “een onderzoek naar de manier waarop en de omstandigheden waaronder de opleiding wordt uitgevoerd, op grond van vooraf vastgestelde normen”

Artikel 2: Doel
Doel van de visitatie is het beoordelen en bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs, zowel inhoudelijk als onderwijskundig, als organisatorisch.

Artikel 3: Uitgangspunten
3.1. Het resultaat van de visitatie bepaalt het besluit tot continuatie van de Accreditatie van een opleiding.
3.2. Alle geaccrediteerde opleidingen worden eenmaal per 5 jaar gevisiteerd.
3.3. Vanuit de opleidingen worden de hoofdopleider van de opleiding, de coördinator van de organiserende instelling, een docent en een student die minimaal een jaar bezig is met de opleiding, dan wel een oud-student verwacht aan de visitatie mee te werken.
3.4. Het bestuur van de NVVS geeft de Pijler Onderwijs de opdracht de visitatie op te zetten en uit te voeren.
3.5. De normen waaraan de opleidingen getoetst worden, zijn ontleend aan:

  • Artikel 1.1 van het reglement voor de Pijler Onderwijs van de NVVS.
    De Bijlagen 1 en 2 bij het Reglement Pijler Onderwijs betreffende ‘De competenties van de seksuoloog NVVS en de Consulent seksuele gezondheid.

  • Aanbevelingen en afspraken van eerdere visitaties.

Artikel 4: Werkwijze
4.1. De Visitatiecommissie
4.1.1. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een ad hoc commissie bestaande uit minimaal twee seksuologen NVVS, ondersteund door een in visitatie ervaren, onafhankelijke adviseur en een ambtelijk secretaris.
4.1.2. De leden van de Visitatiecommissie zijn in de afgelopen vijf jaar niet in dienst geweest bij een van de te visiteren opleidingen.
4.1.3. Alle leden ontvangen een beperkt honorarium voor zijn of haar werkzaamheden.
4.1.4. De leden van de Visitatiecommissie hebben zitting op persoonlijke titel. De commissie stelt haar eigen werkwijze vast, binnen de kaders van dit reglement. Ze ontvangt geen instructie van het bestuur van de NVVS of de Pijler Onderwijs.

4.2. Het onderzoek
4.2.1. Het onderzoek bestaat uit :

  • een schriftelijke vooronderzoek

  • visitatie ter plaatse.

4.3. Rapportage
4.3.1. De visitatiecommissie stelt een rapport op waarin beschreven worden:

  • De kwaliteit van inhoud en organisatie van de opleiding

  • Structurele tekorten of onvolkomenheden in het seksuologieonderwijs

  • Sterke kanten van het seksuologie onderwijs

  • Indien nodig advies voor mogelijke verbeteringen.

4.3.2. De Visitatiecommissie neemt besluiten bij consensus. Mocht consensus onhaalbaar zijn, dan wordt hiervan melding gedaan in het visitatierapport.

4.3.3. De leden van de Visitatiecommissie, zijn buiten de rapportage, geheimhouding verplicht ten aanzien van feiten die hen tijdens de visitatie ter kennis komen.
4.3.4. Het rapport wordt aangeboden aan het bestuur van de NVVS, de hoofdopleider en de organiserende instelling.

Artikel 5: De ambtelijk secretaris van de visitatiecommissie
5.1. De ambtelijke secretaris heeft tot taak:

  • De voorbereiding en verslaglegging van de vergaderingen van de Visitatiecommissi  De coördinatie en communicatie ten behoeve van de aanvragen, voorbereidingen en uitvoering van visitaties.

  • Het opstellen van het visitatierapport.

  • Het beheer van het archief van de Visitatiecommissie tot aan de afronding van de visitatie.

5.2. Na afronding van de visitatie draagt de secretaris het archief over aan de Pijler Onderwijs ter archivering.
5.3. De secretaris ontvangt inhoudelijk instructie van de voorzitter van de Visitatiecommissie.

Artikel 6: De procedure
6. De voorbereiding
6.1. De Pijler Onderwijs kondigt 4 maanden voorafgaande aan de visitatie, deze middels een brief of email aan de coördinator en hoofdopleider van de opleidingen aan.
6.2. De Pijler Onderwijs werft leden voor de visitatiecommissie en stelt de commissie in, minimaal 12 weken voor de eerste opleiding wordt gevisiteerd en meldt de samenstelling van de visitatiecommissie aan de hoofdopleiders. Deze kunnen binnen uiterlijk 2 weken bezwaar aantekenen een of meerdere leden van de visitatiecommissie. De ambtelijk secretaris van de Visitatiecommissie bepaalt de datum van de visitatie in overleg met de betrokkenen minimaal 8 weken tevoren. Daarbij voegt deze het Visitatiereglement en een tijdsplanning.

Artikel 7: Het vooronderzoek
7.1. De secretaris verzoekt de te visiteren opleiding om toezending van relevante stukken, aan de hand van een standaardlijst.
7.2. Uiterlijk 8 weken voor het visitatiebezoek stuurt de secretaris vragenlijsten met toelichting, welke individueel ingevuld worden door elke betrokkene van de opleiding en binnen uiterlijk 4 weken dienen te worden teruggestuurd.
7.3. De opleidingen stellen een concept Verbeterplan voor het functioneren van de opleiding op, aan de hand van een door de Visitatiecommissie opgestelde structuur en sturen dit uiterlijk 4 weken voor aan de secretaris van de Visitatiecommissie.

Artikel 8: Het visitatiebezoek
8.1. De duur van de visitatie ter plaatse is een dagdeel.
8.2. De Visitatiecommissie vormt haar oordeel door gesprekken te voeren met tenminste de hoofdopleider, een docent, de coördinator en een student, op basis van de verstrekte stukken.
8.3. De Visitatiecommissie kan op grond van haar vooronderzoek besluiten om met een andere betrokkene een consultatief gesprek te voeren.
8.4. De gesprekken dragen een besloten karakter. De visitatiecommissie bepaalt tevoren welke medewerkers aan een bespreking deelnemen; er worden geen andere personen bij de bespreking toegelaten.
8.5. Het visitatie bezoek wordt afgesloten met een voorlopige mondelinge rapportage na interne beraad van de visitatiecommissie.

Artikel 9: Rapportage
9.1. De Visitatiecommissie stelt een bondig visitatierapport op, waarin het oordeel over de kwaliteit van de opleidingen wordt gegeven en aanbevelingen gedaan worden ter verbetering van de verschillende aspecten van de kwaliteit van het onderwijs, waaronder de inhoudelijke efficiency, de startkwalificatie, de zelfstudie, de stage en de toetsing. Het rapport bevat de data van de visitatie en de samenstelling van de commissie.
9.2. De gevisiteerde opleiding ontvangt binnen 4 weken de conceptrapportage en wordt in de gelegenheid gesteld daarop te reagreren, binnen 3 weken na ontvangst.
9.3. De Visitatiecommissie bepaalt of bedenkingen of voorstellen tot wijziging in het definitieve rapport worden overgenomen. Van de reacties van de opleidingen wordt in een bijlage melding gedaan.
9.4. Binnen 2 weken nadat de opleiding diens reactie heeft gestuurd biedt de Visitatiecommissie het rapport aan de Pijler Onderwijs aan, met gelegenheid voor mondelinge toelichting. Binnen 3 weken wordt het visitatierapport aan het bestuur van de NVVS aangeboden. Het bestuur van de NVVS stelt het visitatierapport binnen 4 weken vast.
9.5. Het rapport wordt daarna zo snel mogelijk aangeboden aan de opleidingen.
9.6. Het visitatierapport is na vaststelling openbaar.

Artikel 10: Evaluatie, Decharge
10.1. De Pijler Onderwijs evalueert het visitatieproces.
10.2. De secretaris van de Pijler Onderwijs verwerkt de evaluatie tot een rapportage, welke ter kennis wordt gebracht aan en besproken met de Visitatiecommissie en de Pijler Onderwijs.
10.3. De voorzitter van de Pijler Onderwijs verleent de leden van de visitatiecommissie daarna decharge.

Artikel 11: Bewaartermijnen
Visitatierapporten worden in het archief van de NVVS bewaard voor een periode van 10 jaar.

Artikel 12: Onvoorziene omstandigheden
In de gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de voorzitter van de NVVS.

Artikel 13: Wijzigingen
Over wijzigingen van dit visitatiereglement besluit de Algemene Ledenvergadering, op voordracht van het bestuur van de NVVS.

Artikel 14
Tegen een beslissing van de Pijler Onderwijs, de Visitatiecommissie of het bestuur van de NVVS kan bezwaar worden aangetekend bij de Commissie van Beroep.

Als vastgesteld op de ALV van 27 maart 2015